Vše skladem a ihned k vyzvednutí v Praze

Není displej jako displej

Trh s náhradními díly je plný různých typů a jakostí náhradních displejů. Zvláště od vydání iPhonů s OLED displeji je to složitější než kdy předtím. V tomto článku jsme se proto rozhodli stručně popsat, jaký je mezi hlavními typy rozdíl a které jsou vhodné právě pro Vás. Konkrétně budeme řešit problematiku iPhone X a novějších modelů s OLED panely (Kromě SE 2020, SE2022, XR a 11. Ty mají LCD.).

 

ORIGINAL (refurbished) *doporučujeme

V tomto případě je důležité slovo “repasované”. Apple totiž neposkytuje mimo síť autorizovaných servisů a Self Service Repair originální náhradní díly. Kvalita repasovaných displejů se odvíjí od toho, jak dobře byla provedena jejich repase. Jedná se o nejlepší variantu náhradního dílu pro výměnu displeje. Zachovají se původní pozorovací úhly, barvy i citlivost dotyku.

+ Stejné vlastnosti jako původní díl (barvy, pozorovací úhly, dotyk).

+ Kvalita zpracování dílu.

- Zařízení je nutné osadit displejem od původního výrobce (více informací ZDE).

- Vyšší pořizovací cena.

 

PREMIUM (soft oled) *doporučujeme

Po repasovaných originálech je to nejlepší volba. Většina Soft OLED displejů navíc podporuje funkci True Tone (po přehrání kódu displeje, více informací ZDE). Podáním barev a citlivostí dotyku jsou jako jediné srovnatelné s originálními díly. Výrazně nižší pořizovací cena je lehce vykoupena o něco horšími pozorovacími úhly. Rozdíl je ovšem malý, projevuje se hlavně na bílém pozadí. Displeje jsou při pohledu šikmo stále čitelné, bývají jen trochu “namodralé”.

+ Nejlepší poměr cena / výkon.

+ Možnost zachování True Tone.

+ Při pořízení dílu se nemusíte zabývat kódem výrobce původního displeje. (více informací ZDE).

- Podání barev je srovnatelné, nikoliv však stejné jako u originálního displeje.

- O něco horší pozorovací úhly.

 

STANDARD (incell) 

Ideální volba na starší zařízení, kde se již nevyplatí investovat do dražšího displeje nebo pro nenáročné uživatele. Horší kvalita oproti předchozím modelům je již výrazná z důvodu použití jiné technologie (LCD oproti OLED). Incell displeje mají horší pozorovací úhly,  kvalitu zpracování a často mají silnější rámeček z důvodu odlišné technologie a ze zařízení vyčnívají. 

+ Velmi nízká cena oproti originálnímu nebo soft oled displeji.

+ U většiny incell displejů je jednodušší možnost přenosu původního čipu díky předem nakuličkovanému flex kabelu.

+ Při pořízení dílu se nemusíte zabývat kódem výrobce původního displeje. (více informací ZDE).

- Podání barev je výrazně horší.

- Pozorovací úhly jsou výrazně horší.

 

Hard OLED displeje

Levnější varianta OLED displeje, ovšem už na úkor kvality. Hard OLED displeje sice používají OLED technologii, jejich zpracování, podání barev a citlivost dotyku se ovšem s originálními a soft OLED displeji nedá srovnat. Většinou nepodporují ani funkci True Tone (záleží na konkrétním výrobci).

+ Jsou levné.

- Nejsou o tolik levnější než Soft OLED displeje. Rozdíl v kvalitě však bývá velký.

- Mají výrazně silnější okraje i rámeček displeje. 

- Většinou není možné naprogramovat True Tone.

 

Self Service Repair

Další z možností je samoobslužná oprava s použitím displejů, které jsou přímo dodávány výrobcem Apple. Tento program umožňuje získat originální díly přímo od výrobce, včetně přístupu k podpoře a potřebných kalibrací. Nevýhodou tohoto programu je, že opravy nelze provést okamžitě prostřednictvím přímé výměny dílů. Místo toho je nutné specifický díl objednat podle sériového čísla a čekat na doručení, což může trvat i několik týdnů. Cena za tyto displeje je srovnatelná s cenami oprav prováděných v autorizovaných servisech, což se ve většině případů u starších zařízení nevyplatí. 

+ Nový originální displej.

+ Oficiální kalibrace od Apple (není nutné programovat displej, nepíše žádné nežádoucí hlášky).

- Cena.

- Doba dodání (nelze opravovat "na počkání").